Invitatie

Universitatea de Nord Baia Mare, Facultatea de Litere
Catedra de limbi si literaturi moderne
anunţă


A treia Conferinţă internaţională aniversară

De la Francis Bacon la William Golding:

Utopii şi distopii de azi si de ieri

20 – 23 Octombrie 2011

 


Celebrăm 450 de ani de la naşterea lui Francis Bacon şi 100 de ani de la cea a lui William Golding lansând această invitaţie pentru o „măsurare” interdisciplinară a adâncimilor atracţiei exercitate de utopie şi distopie asupra omenirii. Indiferent de metoda folosită, cea Baconiană, inventată de primul şi ultimul Viconte de Saint Alban, sau ce a tratamentului alegoric al locurilor şi personajelor folosit de către poetul şi romancierul britanic înclinat spre distopie, au existat si există sute de scriitori, poeţi, artişti, filosofi şi critici care au adăugat multiple faţete şi interpretări la visurile şi coşmarurile umanităţii legate de organizarea socială, de hazardurile politice, de valorile umaniste şi religioase, precum şi de viitoarele paradisuri şi apocalipse.

De la Noul Atlantis la Oleanna, Shangri-La, Xanadu sau Shambala, multe asemenea locuri Arcadiene au fost imaginate de umanitate pentru a-şi plasa viziunile utopice. Distopiile sunt imaginate in locuri înspăimântătoare ale Amalgamării, ale fiinţei umane care trăieşte într-un fel de Limbo, sau în astfel de locuri ca şi Kazochinia, Kallocain, viitorul Zanzibar, Metropolis, Terraplanul, Metro 2033, sau Grandoria. De la Foucault încoace vorbim şi despre heterotopii, care sunt atât de moderne în cultura urbană, în special în cazul acelor simboluri complexe şi compozite cum sunt cele ce se pot întâlni în muzee, în parcurile tematice, în „mall”, în staţiuni de vacanţă, în cadrul comunităţilor îngrădite, în hotelurile de relaxare, sau în pieţele festivaliere....Ecotopiile, care au început odată cu Mişcarea Hippie cu tuşe de primitivism şi eco-anarhism, sunt acum „îndulcite” de visuri contemporane legate de zgârie-norii „verzi”, de oraşele plutitoare....

Vă invităm să participaţi cu lucrări în domeniile filologiei, filosofiei, teologiei, psihologiei şi artelor, pentru a ataca oricare aspect din cele enumerate mai sus, într-o conferinţă care va combina prezentările de lucrări cu evenimentele culturale, şi cu aducerea omagiului nostru şi comemorării celor două mari personalităţi pe care le celebrăm. Cufundarea în acest vast domeniu cultural şi filosofic va fi însoţită de spectacole de teatru, expoziţii de artă, filme şi evenimente muzicale, toate cu teme asemănătoare, prin care îi vom şi aniversa pe Bacon şi pe Golding. Sugerăm doar câteva linii de interes pentru discuţiile în secţiuni, dar suntem deschişi şi altor sugestii, pentru lucrări prezentate atât în limba engleză, cât şi în română:
-    retorica utopiilor şi distopiilor;
-    teme recurente în dezbaterile literare şi filosofice legate de utopii şi distopii;
-    genuri ale creaţiilor literare prezentând utopii şi distopii;
-    gândirea postmodernă şi conceptul de heterotopie al lui Foucault;
-    ecotopiile şi ideile New Age: interpretări ecologice ale viitorului;
-    Bacon şi viziunea sa asupra unui Nou Atlantis;
-    William Golding şi viziunea sa distopica asupra fiinţei umane „civilizate”;
-    utopii şi distopii sociale şi religioase;
-    trasformarea, evoluţia şi involuţia gândirii utopice de-a lungul secolelor........

Întrucât am dori să încurajăm o reală participare interdisciplinară, cu lucrări susţinute în engleză şi română, ne păstrăm libertatea de a decide asupra secţiunilor conferinţei după ce comitetul ştiinţific va selecta cele mai interesante propuneri. Prin urmare, vă rugăm să completaţi formularul de înregistrate de mai jos şi să îl trimiteţi comitetului de organizare la adresa This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it până la data de 1 Martie 2011. Pentru alte întrebări şi nelămuriri vă rugăm să consultaţi website-ul conferinţei http://baconandgolding.ubm.ro sau să o contactaţi pe doamna Ligia Tomoiagă la adresa This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Toţi participanţii vor avea 15 minute pentru prezentarea lucrării şi 10 minute pentru discuţii. Lucrări selectate vor fi publicate în volumul conferinţei.

Pentru cei ce doresc să participe dar din raţiuni de distanţa sau costuri nu pot fi prezenţi în persoană, oferim posibilitatea de a participa prin videoconferinţă.

Taxa de participare este de 50 €, şi acoperă costurile de participare, pauze de cafea, mâncarea de prânz, mapa conferinţei şi publicarea articolelor. Taxa de participare prin video conferinţă este de 30 €.